Ajankohtaista

Milloin auton katsastus pitää suorittaa?

25.1.2016

Yksityiskäytössä olevan henkilöauton ensimmäinen määräaikaiskatsastus on suoritettava viimeistään kolmen vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Ensimmäisen katsastuksen jälkeen seuraava vuosi on katsastuksesta vapaa. Tästä eteenpäin auton katsastus on suoritettava vuosittain. Eli viiden vuoden ikäinen tai sitä vanhempi henkilöauto on katsastettava joka vuosi.

Myös pakettiauton määräaikaiskatsastus on suoritettava ensimmäisen kerran viimeistään kolmen vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Pakettiautoilla ei ole katsastusvapaata vuotta, joten ensimmäisen määräaikaiskatsastuksen jälkeen katsastus on suoritettava vuosittain.

Varmista ennen katsastusta, että autoa koskevat ajoneuvoverot ja liikennevakuutus maksut on suoritettu.

Henkilö- ja pakettiautot voi katsastaa aikaisintaan neljä kuukautta ennen määrättyä katsastuspäivää. Jos katsastuspäivä osuu sunnuntaille, seuraavana maanantaina on viimeinen mahdollinen päivä katsastukseen.

Mikäli katsastuksessa havaitaan autossa vikoja tai puutteita, voidaan se tämän perusteella määrätä jälkitarkastukseen, jolloin määräaikaiskatsastuksessa todettu vika tai puute tarkastetaan uudelleen. Jälkitarkastus on tehtävä kuukauden kuluessa määräaikaistarkastuksesta, tai muuten auto on katsastettava kokonaan uudelleen. Jälkitarkastuksen voit suorittaa toisella asemalla.

Jos auton määräaikaiskatsastusta ei ole suoritettu, on se tällöin käyttökiellossa.

©2024 Yksityisten Katsastustoimipaikkojen Liitto ry. Evästevalinnat. Web Design Huima.