Ajankohtaista

Katsastusten hinnat ovat jatkaneet laskuaan

30.11.2017

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan katsastusten hinnat ovat jatkaneet laskuaan.

Etukäteisvarauksesta annettavat alennukset näyttävät kasvaneen, mikä tarkoittaa, että etukäteen varattujen määräaikaiskatsastuksien sekä katsastuspakettien hinnat ovat hieman laskeneet vuoden 2016 loppupuoliskon aikana.

Määräaikaiskatsastus maksoi 1.1.2017 keskimäärin 43,50 euroa (ajanvarauksella 32,10 euroa). Määräaikaiskatsastuksen ja bensiinipäästömittauksen keskihinta oli 64,00 euroa (ajanvarauksella 51,50 euroa), ja määräaikaiskatsastuksen ja dieselpäästömittauksen keskihinta oli 71,90 euroa (ajanvarauksella 61,40 euroa).
Vuoden 2013 syyskuusta on määräaikaiskatsastuksen keskihinta laskenut noin 5,8 prosenttia. Etukäteen varattavan määräaikaiskatsastuksen keskihinta laski samana aikana yli 15 prosenttia. Myös päästömittauksien hinnat laskivat ajalla jonkin verran.

Trafin tuoreen katsastusalan tilannekatsauksen mukaan toimilupien määrät nousussa ja katsastustoimipaikkojen tasalaatuisuus on lisääntynyt.
Katsastuksen laatua ja laadunkehitystä arvioidaan analysoimalla katsastuksista vikatietoja ja katsastuspäätöksiä sekä arvioimalla katsastuksen laatua kuvaavien tunnuslukujen kehitystä. Vuonna 2016 vanhimpien eli yli 14-vuotiaiden ajoneuvojen vikahavainnot ovat edelleen lisääntyneet. Vikahavaintojen määrän lisäksi myös hylättyjen katsastusten suhteellinen osuus on kasvanut yli 14-vuotiaiden ajoneuvojen ryhmässä.

Tilannekatsauksen mukaan katsastustoimipaikkojen väliset laatuerot ovat kaventuneet ja katsastuksen tasalaatuisuus on lisääntynyt viime vuosina. Trafi on lisännyt riskiperusteisesti suoritettavaa valvontaa.

Raportin mukaan katsastuspalveluiden saatavuus on säilynyt hyvänä myös alueellisesti. Katsastustoimipaikkojen määrä on kasvanut samaa tahtia kuin aiempina vuosina.
Määräaikaiskatsastuksen ja päästömittausten hintojen muutokset olivat vuonna 2016 maltillisia.

©2024 Yksityisten Katsastustoimipaikkojen Liitto ry. Evästevalinnat. Web Design Huima.