Autoala mediassa

Sähköautojen tilannekatsastus

28.11.2022

Täyssähköisten henkilöautojen hankintatuelle pieni
lisämääräraha tälle vuodelle

– eduskunta hyväksyi lisätalousarviossaan 1,0 miljoonan euron lisämäärärahan hankintatuelle

Marraskuussa hyväksytyn lakimuutoksen takia täyssähköisten henkilöautojen hankintatuen hakuaika päättyy 31.12.2022. Alkuperäinen hieman yli 17 miljoonan euron määräraha ehdittiin varaamaan loppuun syyskuun lopulla. Hallitus esitti kuitenkin marraskuussa käsiteltyyn vuoden viimeiseen lisäbudjettiin 1,0 miljoonan euron lisämäärärahaa, joka oli alun perin varattu käytettäväksi ensi vuonna. Koska henkilöautojen tukikausi päätettiin katkaista vuoden loppuun, ensi vuodelle varattu määräraha vapautui käytettäväksi jo tänä vuonna.

Lisämääräraha mahdollistaa tuen vielä noin 500 autolle. Samasta budjetista maksetaan myös henkilöautojen muuntotukia. Traficom on päivittänyt hankintatuen budjettitilanteen sivuilleen ja ylläpitää sitä säännöllisesti. Ajantasaisen budjettitilanteen perusteella henkilöautojen hankintatuen budjetista on tällä hetkellä varattuna 92 prosenttia. Luku sisältää loka-marraskuun aikana jonoon tulleet hakemukset. Traficomin arvion mukaan jonoon on loka-marraskuun saapunut hieman yli 100 hakemusta.

Tukihakemuksia kannattaa jättää vuoden loppuun asti, vaikka määräraha loppuisikin uudelleen joulukuun aikana. Määrärahaa vapautuu jonkin verran myös peruuntuneista tai epähuomiossa useita kertaa tehdyistä hakemuksista. Jos määrärahaa vapautuu, Traficom aktivoi määrärahavarauksen jonossa oleville hakemuksille niiden saapumisjärjestyksessä.

Sähkö- ja kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen tuen hakuaikaa on jatkettu 31.12.2024 asti. Pakettiautojen hankintatuen tämänhetkisestä määrärahasta on varattu 34 prosenttia ja kuorma-autojen 18 prosenttia. Paketti- ja kuorma-autojen hankintatuelle on tulossa ensi vuonna lisämääräraha, ja niiden tukibudjetin ennakoidaan riittävän vuoden 2024 puolelle.

©2024 Yksityisten Katsastustoimipaikkojen Liitto ry. Evästevalinnat. Web Design Huima.