Ajankohtaista

Uudet Katsastusaikavälit voimaan 20.5.2018

22.5.2018

20.5.2018 lähtien katsastukseen menevät henkilö- ja pakettiautot sekä raskaat mönkijät siirtyvät uuteen katsastusaikavälikäytäntöön. Uudistusta kannattaa hyödyntää myös käytettyjen autojen kaupassa, sillä jatkossa katsastukseen voi mennä mihin aikaan vuodesta tahansa ja vasta katsastettu auto voikin toimia myyntivalttina.

Uusi katsastussääntely harventaa yksityiskäytössä olevien henkilö- ja pakettiautojen sekä raskaiden nelipyörien määräaikaiskatsastusväliä nykyisestä. Tähän asti määräaikaiskatsastukseen on menty ensimmäisen kerran kolmivuotiaalla autolla, jonka jälkeen on ollut välivuosi. Viidennestä vuodesta lähtien katsastuksessa on käyty vuosittain (3-2-1-1-malli).

20.5.2018 alkaen katsastuksessa käyneiden autojen katsastusvälit harvenevat. Uudet autot ja raskaat nelipyörät on katsastettava jatkossa ensimmäisen kerran nelivuotiaana ja sen jälkeen joka toinen vuosi kymmeneen vuoteen asti (4-2-2-2-1-malli). Tämän jälkeen ne on katsastettava vuosittain.

Jatkossa katsastukseen voi mennä mihin aikaan vuodesta tahansa ja näin muutos mahdollistaa oman tai vaikka myytävän auton katsastuajan siirtämisen itselle sopivaan ajankohtaan.

Autot siirtyvät uuteen katsastusaikavälikäytäntöön seuraavan katsastuksen jälkeen

Uuteen katsastusaikaväliin siirrytään vähitellen ja ajoneuvot, jotka on otettu käyttöön ennen 20.5.2018, siirtyvät uuteen katsastusaikaväliin vasta sen jälkeen, kun ne katsastetaan ensimmäisen kerran uusien säädösten voimassaoloaikana.

Mopoautojen katsastusajat säilyvät ennallaan.

Seuraava katsastusajankohta

Tuleva katsastusajankohta on merkitty määräaikaiskatsastuksen yhteydessä annettuun katsastustodistukseen ja rekisteröintitodistuksen I-osaan.

Katsastusajan sekä tekniset tiedot voi myös tarkistaaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin julkiset rekisteritiedot -palvelusta pelkällä rekisterinumerolla, palvelu on maksuton.

Uuden katsastuslainsäädännön voimaan tulon yhteydessä Trafi julkaisi myös uudet arvosteluperusteet

©2024 Yksityisten Katsastustoimipaikkojen Liitto ry. Evästevalinnat. Web Design Huima.